Edellisessä artikkelissamme kirjoitimme talouden hallinnan tärkeydestä ja tarjosimme muutaman nopean vinkin talouden suunnitteluun. Tällä kertaa pureudumme aiheeseen syvemmin ja opastamme sinut talouden suunnittelun perusteisiin.Yleistäen voidaan sanoa, että menestyksekäs talouden hallinta on sitä helpompaa, mitä suuremmat ovat henkilön tulot. Tulotason ollessa pienempi henkilökohtaisen talouden tasapaino taas on alttiimpi heilahteluille, jotka saattavat johtaa rahahuoliin ennen seuraavaa tilipäivää.Mikäli tulotasosi on verrattain alhainen, taloutesi pitäminen tasapainossa edellyttää luultavasti ainakin jonkinasteista talouden suunnittelua. Jos talouden suunnittelun jalo taito ei kuitenkaan ole vielä hyppysissäsi, nämä vinkit voivat auttaa hyvään alkuun – ja ehkä pidemmällekin.
Tasapaino on talouden hallinnan minimitavoite
Jos pankkitilisi saldo on tilipäivän aattona plussan puolella, taloutesi on periaatteessa tasapainossa, kunhan myös laskut on maksettu etkä ole joutunut rahoittamaan elämääsi lainarahalla.Tällainen tulojen ja menojen tasapaino, jossa rahat juuri ja juuri riittävät elämiseen, on kuitenkin vain talouden hallinnan minimitavoite.Pelkkään minimitavoitteeseen tyytyminen ei kannata, varsinkaan pitkällä tähtäimellä. Elämällä nimittäin on tapana yllättää, eikä kyse läheskään aina ole lottovoitosta. Jos talous on kuukaudesta toiseen tiukoilla, se ei todennäköisesti kestä ikävien yllätysten tuomia kolhuja. Tässä vaiheessa kuvioon astuu talouden suunnittelu.
Pyri jättämään aina edes vähän säästöön
Otetaan minimitavoitteesta askel kunnianhimoisempaan suuntaan ja asetetaan uudeksi tavoitteeksi se, että kuukausittaiset tulot ovat mahdollisimman usein menoja korkeammat. Jos budjetti on tähän asti tuntunut tiukalta, tavoitteeseen pääsy voi tuntua haastavalta. Talouden suunnittelu kuitenkin auttaa.Aloita pitämällä kuukauden ajan kirjaa menoistasi ja laskemalla lopuksi, mihin kaikkeen rahaa kulutat. Kun menorakenne alkaa hahmottua, tutustu kuitteihin tarkemmin ja yritä tunnistaa niistä menoeriä, joissa olisi karsimisen varaa. Saatat yllättyä huomatessasi, kuinka helposti pienillä arjen muutoksilla voi kuukauden aikana säästyä satanen tai jopa pari.Onko sinulla esimerkiksi tapana ostaa aamukahvi mukaan matkalla töihin? Muutaman euron kuppi jokaisena työaamuna kustantaa helposti jo yli viisikymppiä kuussa. Ehkä voisit keittää sumpin aamulla kotona ja ottaa sen mukaan termosmukissa? Säästät samalla luontoa, kun kertakäyttöiset pahvimukit jäävät kahvilaan.Karsimisen varaa löytyy melko varmasti myös ruokakauppakuiteista: heräteostoista kertyy kuukaudessa pitkä penni, jos niihin sortuu useimmilla kauppareissuilla. Heräteostoista luopuminen kannattaa budjetin ohella myös terveydellisistä syistä, meillä kun on usein tapana ostaa hetken mielijohteesta juuri niitä kaikkein epäterveellisimpiä herkkuja.
Säästämisestä voi alkaa positiivinen kierre
Talouden suunnittelu on alkanut tuottaa hedelmää, kun rahaa jää säännöllisesti ainakin jonkin verran säästöön. Jatka samaan malliin, ja säästäminen voi johtaa positiiviseen kierteeseen, jolla saattaa olla merkittävä vaikutus elämääsi nyt ja tulevaisuudessa.Kun säästöjä on aluksi melko vähän, voi olla järkevintä pitää ne omalla tilillä kaiken varalta. Säästöjen karttuessa yhä suuremmiksi voit alkaa pohtia, olisiko niistä ehkä sittenkin enemmän hyötyä jossain muualla.Säästötili tarjoaa rahoillesi aavistuksen paremman koron. Samalla säästöt ovat paremmassa tallessa, kun ne ovat erillään tavallisesta pankkitilistäsi, jolla olevat rahat on tarkoitettu elämän juoksevien menojen – ja siten myös heräteostojen – rahoittamiseen.Toinen vaihtoehto on säästöjen sijoittaminen, esimerkiksi omaan asuntoon. Asunto onkin mitä oivallisin sijoitus: sen sijaan, että maksaisit kuukausittain vuokraa jollekulle toiselle, lyhennätkin omaa lainaasi. Asuntolainan takaisinmaksuaika on pitkä, mutta kun laina lopulta on maksettu pois, asunto on kokonaan sinun.Nykyisin yhä useampi sijoittaa säästöjään myös osakkeisiin tai rahastoihin. Niiden tarjoamat tuotot lasketaan joskus jopa kymmenissä prosenteissa, mutta samalla niissä piilee myös suurempi taloudellinen riski. Korkoa korolle -ilmiötä hyödyntävä fiksu osakesijoittaja voi kuitenkin saada rahansa poikimaan pitkällä aikavälillä huimiakin summia.Jos innostuit talouden suunnittelusta ja säästämisestä, muttet ole vielä päässyt alkuun, voit lukea myös kolmannen artikkelimme, jossa tarjoamme vinkkejä oman budjetin laadintaan.