Talouden hallinta. Kuulostaako tutulta?Jos vastauksesi on ”kyllä”, se ei välttämättä ole kovin hyvä merkki. Useimmat meistä nimittäin tulevat ajatelleeksi talouden hallintaa vasta sitten, kun se on jo alkanut tuottaa haasteita ja sen epäonnistuminen on johtanut tai johtamaisillaan ongelmiin.Mutta ei hätää, olemme täällä auttaaksemme. Olemme koonneet tähän artikkeliin muutamia pohdintoja ja ohjenuoria, jotka sisäistämällä talouden hallinta todennäköisesti luonnistuu jatkossa paremmin. Tarjoamme lisäksi kahdessa muussa artikkelissamme hyödyllisiä vinkkejä talouden suunnitteluun ja oman budjetin laatimiseen.
Maksuongelmat tekevät elämästä hankalaa
Ellet satu elämään jonkinlaisessa omavaraisessa yhteiskuntakokeilussa, kylmä fakta on, että koko elämäsi on vahvasti kytköksissä rahaan.Raha ei välttämättä takaa onnea, mutta tarvitset sitä käytännössä joka päivä ja lähestulkoon kaikkeen, mikä auttaa sinut pysymään hengissä: ruokaan, asumiseen, liikkumiseen ja kaikkeen muuhun tärkeään.Jos rahat loppuvat, elämästä tulee hankalaa. Katastrofia siitä ei välttämättä seuraa, jos tilipäivä häämöttää jo päivän tai muutaman päässä: kaapeista luultavasti löytyy sitä odotellessa edes puurohiutaleita, pastaa ja ketsuppia, ja toisaalta jos posti tuo vaikka yllättävän laskun, eräpäivä on luultavasti vähintään viikon tai parin päässä. Elämä jatkuu.Mutta jos rahattomuus pitkittyy, myös ongelmat alkavat kasautua. Ruokaa pitää ehkä käydä hakemassa leipäjonosta. Maksamatta jääneistä laskuista alkaa tulla karhukirjeitä, palvelujen saanti uhkaa keskeytyä ja vuokranantajakin alkaa hengittää uhkaavasti niskaan, jos vuokra on jäänyt rahaongelmien takia maksamatta.Maksuhäiriöistä voi lisäksi seurata luottotietojen menetys. Lyhytkestoinenkin talouden hallinnan epäonnistuminen saattaa sitä kautta hankaloittaa elämää monilla eri osa-alueilla jopa useiden vuosien ajaksi.
Mitä talouden hallinta minulta edellyttää?
Talouden hallinta ei onneksi ole mitään rakettitiedettä, eikä useimmilla meistä edes ole tarvetta mennä sen suhteen minkään sortin liiallisuuksiin. Jonkin verran huolellisuutta, pitkäjänteisyyttä ja aika ajoin myös itsehillintää onnistunut talouden hallinta kuitenkin vaatii.Seuraavassa kolme nopeaa ohjenuoraa, joiden sisäistämisestä on luultavasti hyötyä:• Tulojen ja menojen tulee aina olla tasapainossa, se on talouden hallinnan peruslähtökohta. Tasapainon toteutuminen voi tulotason ohella riippua esimerkiksi omasta elämäntyylistä sekä kyvystä ennakoida tulevat tulonsa ja menonsa.
• Kannattaa pyrkiä jättämään jonkin verran säästöön aina kun suinkin mahdollista. Vaikka taloudenpidossa olisi kuinka tarkka hyvänsä, kukaan meistä ei ole ennustaja. Jotakin yllättävää voi koska hyvänsä sattua, ja taloudessa on hyvä olla tiukan paikan tullen pelivaraa, jotta et joudu turvautumaan esimerkiksi lainarahaan.
• On hyödyllistä pitää mielessä, että mitä enemmän pystyt säästämään, sitä enemmän tulet samalla investoineeksi myös tasapainoisempaan tulevaisuuteesi. Jos esimerkiksi onnistut säästämään asuntolainan käsirahan ja hankkimaan asunnon, lyhennät jatkossa omaa asuntovelkaasi sen sijaan, että rahat päätyisivät vuokranantajan käsiin.Jos kiinnostuksesi heräsi ja haluat tietää lisää, tarkastelemme näitä ja muita vinkkejä tarkemmin toisessa artikkelissamme, jonka voit lukea tätä linkkiä seuraamalla. Kolmas talouden hallintaan liittyvä artikkelimme, jossa keskitymme oman budjetin laadintaan, puolestaan löytyy täältä.